Цветелина Андреева представя "Трите първи"

Афиш Добави коментар

Цветелина Андреева е автор на книгата "Трите първи". Изданието представя Ким Мьонсун, На Хесок и Ким Уонджу - трите авторки, поставили основата на съвременната женска литература на Корейския полуостров, посочват издателите от "Изток запад".

"Днес Южна Корея е символ на модерността и иновативността, но само допреди няколко десетилетия строгите норми на традиционното общество са стискали в здравите си рамки образованието, културата и всички сфери на междучовешките отношения. Жената трудно е можела да излезе извън пределите на дома и да потърси реализация на мечтите си или пък израз на талантите си. Литературата е била писана основно от мъже, а темите на произведенията са повтаряли минали мотиви, наложени във времето като класически", коментира доц. д-р Ирина Сотирова.

По думите й трите авторки тръгват смело срещу стигмата - отхвърляни от близките си, потискани от околните, неразбирани в творческите кръгове. Борбата им за свобода на перото е бунт срещу всичко и всички, съпротива срещу установения през вековете строй, плуване срещу мощното течение на социалния ред. Плащайки кървава цена за каузата си, първите три оставят своята трайна следа в общество, в което и до днес е трудно да си различен, допълва Сотирова.

Цветелина Андреева защитава докторска степен в Софийски университет "Св. Климент Охридски" през 2019 г. От 2016 г. е хоноруван преподавател в катедра "Кореистика". Назначена е за изследовател в същия университет. Образованието й включва специализация в Република Корея и участие в две международни обучения. Участва в университетски, национални и международни конференции. Научните й интереси са в областта на съвременното корейско общество и социокултурната роля на жените в Корея.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #книги