COVID-19 мутира и не може да бъдe победен с една ваксина

Здраве Добави коментар

COVID-19 мутира в три отделни щама, които не могат да бъдат преодолени с една ваксина. До това заключение стигнаха учените от университета в Кеймбридж.

© Pixabay

Щамовете на COVID-19 са се разпространили по целия свят, което означава, че човечеството не може да унищожи патогена с една ваксина. Учените са изследвали еволюционните процеси на трансформация на нов тип инфекция и са открили в пробите, събрани през последните шест месеца от цял свят, три различни, но тясно свързани версии. В същото време коронавирусът продължава да мутира.

Генетичните версии на COVID-19 са наречени A, B и C. Първата е, че оригиналният геном, открит при прилепите, произхожда от Ухан. Модифицираните му версии бяха открити в САЩ и Австралия. В същото време версия Б се счита за основен щам в Китай. Тя също се наблюдава при повечето заразени хора в страните от Източна Азия. На свой ред Европа е принудена да се бори с щама С, който е регистриран при повечето от заразените в Италия, Франция, Англия и Швеция. Учените казват, че европейската версия произлиза от щама В, но вече се различава от „прародителя” по кардинален начин.

Антивирусна маска за спорт от Under Armour

Вижте повече

Антивирусна маска за спорт от Under Armour

Under Armour Engineers е първа по рода си маска за спортисти и фитнес маниаци, които искат да тренират отговорно.От месеци насам милиони спортисти по цял свят...

В същото време учените се плашат от скоростта, с която става трансформацията на коронавируса. Експертите не са очаквали, че след няколко месеца на планетата ще се появят три вида. Основната опасност от тези щамове е, че човек, който се е възстановил от една версия, може впоследствие да се зарази с останалите. Това означава, че е почти невъзможно да се победи коронавирусната инфекция с една ваксина.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #коронавирус #ваксина