Чесънът пази белите дробове

Здраве Добави коментар

Учените ни дават още един повод да подправяме храната си с чесън. Ново изследване показва, че той намалява с 44% опасността от ракови заболявания!

© Pixabay

Белодробният карцином е сред най-честата причина за преждевременна смърт при съвременните хора.

Затова група китайски учени решили да открият връзката между консумацията на чесън и рака на белите дробове. Експертите анкетирали две групи от доброволци: здрави (4500 човека) и пациенти с диагностициран рак (1424 човека). Много от въпросите към тях били свързани с кулинарните им предпочитания и начина им на живот. И по-точно колко често и какво количество чесън консумират, както зависими ли са от никотин.

Оказало се, че при хората, които поне два пъти седмично хапват суров чесън, рискът от развитие на рак на белите дробове е значително по-нисък (с 44%). Тенденцията се наблюдава дори при заклети пушачи, но в далеч по-малък процент (около 30%).

Дали ефектът е аналогичен и при топлинно обработения чесън, засега не е известно. Не знаем и механизма на това негово действие. Учените предполагат, че ролята на естествен боец с рака изпълнява т.нар. алицин - едно от основните съединения в чесъна, което притежава доказани противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
  • При всички случаи хапвайте чесън - неприятната му миризма се потиска успешно, ако едновременно изпивате и чаша мляко.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #чесън #рак