Целувката и благоприятното й въздействие върху здравето

Здраве Добави коментар

Целувката обикновено се възприема като акт на романтика, интимна близост или благодарност. На заден план обаче остава благоприятното й въздействие върху здравето.

© Spencer Davis

Истината, разкрита в редица международни проучвания, обаче е, че подобно на ябълката, чиято всекидневна консумация предпазва от чести срещи с доктора, редовните целувки са изключително полезни за доброто здраве. По случай днешния Световен ден на целувката интернет пространството предлага поглед към ползите от този интимен акт:

Облекчаване на менструалните спазми

Размяната на целувки предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазмите по време на менструация и премахват необходимостта от приемане на болкоуспокояващи лекарства.

Тонизиране на лицевите мускули

Целувката протича с участието на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на стойката. Ако се целуват редовно, хората могат да разчитат на по-добър тонус на мускулите на лицето.

Подобряване на имунитета

Целувката е в състояние да стимулира активността на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Поддържане на здравето на сърцето

Целувката поддържа здравето на сърцето като предизвиква отделяне на адреналин, който кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. По този начин се стабилизира сърдечносъдовата активност и се понижават кръвното налягане и холестеролът.

Предпазване от кариеси

Целувката предизвиква повишено слюноотделяне, което отмива плаката от зъбите и намалява риска от появата на кариеси.

И още...

  • Сред редицата други ползи от целувката са изгарянето на калории - до две калории на минута страстна размяна на ласки, облекчаването на тревожността и напрежението, противодействие на негативната енергия.
  • Целувката също така създава усещане за добро общо състояние като понижава нивата на стресовия хормон кортизол.
  • И нещо любопитно...
  • Хората не са единствените, които изпитват удоволствие при целувка. Шимпанзетата и по-малките им събратя бонобо също познават това усещане.
  • Към негативните страни на целувката се отнася фактът, че двама души обменят между 10 милиона и 1 милиард бактерии.
  • Основните неща, които хората посочват като отблъскващи грешки на партньора при размяна на целувки, са лошият дъх и "чукването" на зъбите. Следват мирисът на цигари, шумното мляскане и напуканите устни.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър