Бургас ще бъде домакин на шестото издание на Международния филмов фестивал

Афиш България Добави коментар

Бургас ще бъде домакин на шестото издание на Международния филмов фестивал. Откриването му ще е утре. До 22 юли всички прожекции ще са с вход свободен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

© Krists Luhaers

На пет места в Бургас ще са прожекциите - лятна сцена "Охлюва", Културния център "Морско казино", галерия "Георги Баев", Културния дом на Нефтохимика и Центъра за съвременно изкуство.

International Film Festival Burgas и тази година ще предложи богата и качествена селекция от филми, представяйки най-новите тенденции в световното кино. Събитието е с конкурсен характер в категориите "игрален пълнометражен" и "късометражен филм". С основната програма кинофорумът ще представи също и специална селекция от филми, създадени от бургаски кинотворци, която има за цел да подкрепи местната филмова общност и да утвърди мястото в културната програма на града.

Носителят на две награди от тазгодишния Берлински международен кинофестивал - "Момичето и паякът", е един от акцентите в програмата. Част от нея е и "Оазис" на сръбския режисьор Иван Икич, носител на награда от фестивала във Венеция. За първи път Международния филмов фестивал в Бургас ще представи и индийско кино. В Бургас ще гостува лентата "Камъчета", отличена с Tiger award в Ротердам. Международното участие се допълва и с "Нощта на звяра" на Маурисио Лейва Кок.

Българска премиера на Международния филмов фестивал в Бургас ще направи филмът "Неудържим проблясък". Лентата е представена пред публика за първи път на кинофестивала в Ротердам. Премиерно за България фестивалът ще представи и "Ол инклузив" на Волкан Уче.

В българската конкурсна късометражна програма зрителите ще видят премиерно и филмите "Мечтата на Наташа" на режисьора Ваня Бойчева, "Божоле" на Ирена Даскалова, "Муза" на младия режисьор Свилен Славов, "Светла въртележка" на Алекс Лазаров, "Хлад" на Девина Василева и други.

В международната програма ще присъства и победителят от фестивала в Кан 2020 - "Страхувам се да забравя лицето ти" на египтеския режисьор Самех Алаа, "Голямата истанбулска депресия" на Зейнеп Дилан Сюрен и др.

По време на фестивала ще бъде прожектиран един от претендентите за "Оскар" "Дълбоко усещане". Късометражният филм ще бъде прожектиран на 22 юли.

Жури на фестивала ще е актрисата Мартина Апостолова, режисьорът Камен Калев, белгийският режисьор и актьор Дебен Ван Дам, операторът Калоян Божилов.

Успоредно с конкурсната програма ще се проведат майсторски класове, изложби, презентации на книги, концерти, интерактивни срещи между автори и публика.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Бургас