Бременност и здрави зъби

Здраве Добави коментар

Едно от най-разпространените мнения, свързани с бременността, е, че по време на вътреутробното си развитие бебето буквално "изсмуква" калция от мамините зъби.

Вярно ли е това и кога е допустимо лечение?

Според стоматолозите подобно твърдение всъщност е мит. Няма научно доказателство, че по време на бременност набавянето на калция, необходим за развитието на плода, е за сметка на зъбите на майката. Източникът на проблема по-скоро е друг. Хормоналните промени по време на бременността могат да предизвикат увреждане на венците - натрупва се плака, която неизменно води до развитие на гингивит, зачервяване, подуване и кървене. Ако плаката не се почиства старателно, тя лесно се превръща в зъбен камък и уврежда целия апарат, който крепи зъбите. Понякога по венечната линия или в междузъбните пространаства се появяват неболезнени, леко кървящи и червени на цвят уплътнения. Обикновено те изчезват след края на бременността.

По-честата поява на кариеси по зъбите на бъдешите майки се свързва най-вече с наличието на токсикоза. Гадене, повръщане, промяна в хранителните навици - всичко това води до нарушаване на киселинно-алкалния баланс в устната кухина, до деминерилизация на зъбите и развитие на кариес.

Именно затова при планиране на бременност най-добре е да се направи предварително "саниране" на цялата уста на бъдещата майка. Ако това не е направено и проблемите все пак се появят, необходимо е лечение - оптималният период за него е през втория триместър (от 14 до 26 седмица на бременността).

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър