Близо една четвърт от световното население е застрашено от наводнения

Любопитно Добави коментар

Близо една четвърт от световното население е застрашено от сериозни наводнения, като на първа линия са бедните страни, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от проучване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

© Kelly Sikkema

Изследването комбинира сведения за риска от наводнения от реки, валежи и морета с данни от Световната банка за разпределението на населението и бедността.

Резултатите показват, че приблизително 1,81 милиарда души или 23 процента от населението на света са пряко изложени на наводнения, които се случват веднъж на сто години, с дълбочина над 15 сантиметра, От тях 780 милиона живеят с по-малко от 5,50 долара на ден.

В Източна и Южна Азия, включително Китай и Индия, живеят 1,24 милиарда души, изправени пред тази заплаха.

"Това крие големи рискове за живота и препитанието, особено за най-уязвимите групи от населението", се посочва в проучването. Близо 90 процента от застрашената популация живее в бедни страни или страни със средни доходи.

Според изследователите около 12 процента от световния БВП през 2020 г. е съсредоточен в рискови райони. Те предупреждават, че разглеждането само на паричния аспект може да доведе до пристрастия, тъй като вниманието се фокусира върху богатите страни и икономическите центрове.

"Страните с ниски доходи са непропорционално изложени на риск от наводнения и са по-уязвими за катастрофални дългосрочни въздействия, се казва в проучването на Юн Рентшлер от Световната банка и колегите му.

Настоящото проучване предоставя първата глобална оценка на връзката между излагането на риск от наводнения и бедността, отбелязва Томас Макдермот от Националния университет в Голуей, Ирландия, в придружаващ публикацията в сп. "Нейчър къмюникейшънс" коментар.

Изследователите предупреждават още, че климатичните промени и лошо планираната урбанизация ще увеличат тези рискове през следващите години.

Безпрецедентни наводнения сполетяха Китай през юни, като над 500 000 души бяха превантивно разселени. През същия месец проливни мусонни дъждове отнеха живота на повече от 100 души в Бангладеш и причиниха наводнения, които поставиха над седем милиона души в бедствено положение.

Според учените климатичните промени правят проливните дъждове по-чести и интензивни по целия свят.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър