Българско сопрано се пребори за място в академията на "Ла Скала"

Афиш Добави коментар

Сопраното Александрина Михайлова се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на "Ла Скала", в Милано.

© Училището на Райна Кабаиванска

Жури, оглавявано от директора на оперния театър Доминик Мейер, избра десет млади дарования, които да се обучават в академията, в следващите 2 години. Този конкурс през 1960 година печели и самата Райна Кабаиванска. Именно от "Ла Скала" започва нейната дълга и блестяща световна кариера, припомнят от НБУ.

Първата среща на Александрина с Райна Кабаиванска е през 2016 г. Тогава 18-годишната ученичка от Шумен пристига в столицата на прослушване за 16-ия международен майсторски клас на Кабаиванска. Кураж за тази стъпка й вдъхват вокалната педагожка от родния град Недка Телбизова и пианистката Вивиана Груданска. Безспорните вокални качества на Александрина й печелят място в класа. Завършва го успешно, участва в гала концерта на лауреатите в Софийската опера. Получава стипендия, с която да завърши средното си образование и да научи италиански език. Получава и заръка да отслабне, тъй като "в наши дни по световните сцени, освен даровит и гласовит, трябва и да си слаб и красив".

Година по-късно на прослушването за следващия клас Александрина се явява с диплома, с основни познания по италиански и минус 20 кг. Пухкавото малко момиче се е преобразило в елегантна, одухотворена девойка с отчетливо сценично присъствие, разказват от НБУ.

От 2017 до 2021 г., освен участие в майсторските класове в НБУ, младото сопрано учи целогодишно с Райна Кабаиванска в музикалния институт "Веки - Тонели" в Модена. Фокусът е върху усъвършенстване на певческата техника, развитие на артистичната интерпретация и подбора на подходящ репертоар.

Александрина печели награди от конкурсите "Гена Димитрова" (Плевен) и Premio Etta e Paolo Limiti (Милано). Дебютира в зала "България", в концерта "Тенорите на Райна Кабаиванска", във Филхармоничния театър на Верона с концертно изпълнение на "Бохеми" и в театър "Лучано Павароти" в Модена, в концерт, посветен на великия тенор.

Както писа БТА, през септември Райна Кабаиванска идва в София за 21-ия си майсторски клас.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър