Бели мечки започнаха да събират яйца

Любопитно Добави коментар

Белите мечки, чиито навици за ловуване са нарушени в резултат на климатичните промени, все по-често търсят яйца на морски птици заради намаляването на арктическите им ловни територии. Оказва се обаче, че тези върховни хищници не се справят добре с новия си начин на хранене, предаде Франс прес.

© anvel, Pixabay

Опасността, на която глобалното затопляне излага белите мечки, е добре известна. Тяхната арктическа обител е особено уязвима за климатичните промени. Снимки на животни, "приковани" върху носещи се по водата малки късове лед или ровещи из кофи за смет на места в далечния север, редовно обикалят света от няколко години.

Все по-забележимото свиване на морския лед има пряко отражение върху храненето на тези животни, ограничавайки възможностите им за лов на тюлени, тяхната предпочитана плячка.

За да проучат конкретните изменения в резултат на променените ловните навици на мечките, канадски изследователи са проследили около 20 животни на територията на Нунавут, като за целта са използвали дронове.

Резултатите от наблюденията им, публикувани в сп. Royal Society Open Science, показват, че хищниците атакували гнездата на патици от вида Обикновена гага, за да поглъщат яйцата им. За период от 11 дни обаче, докато броят на останалите яйца намалявал, мечките се завръщали към вече опразнените гнезда с надеждата да открият храна. Животните също така не направили връзка между наличието на патици и възможността да намерят яйца.

"Това показва, че видът може да включи непредпочитани ресурси в храненето си, когато основната му плячка стане по-трудна за намиране, но не е в състояние да го направи ефективно", пишат авторите.

Учените отбелязват още, че макар мечките да получават ценни калории от яйца, тази режим не трябва се превръща в устойчив източник на храна за вида Ursus maritimus, класифициран като "уязвим".

Смята се, че в естествена среда живеят 25 000 бели мечки, разпределени в Аляска, Канада, Гренландия, Норвегия и Русия.

Проучване, публикувано през юли миналата година, установи, че заради липсата на храна белите мечки могат да изчезнат до края на века. Неотдавнашно изследване показа, че "свръхспециализираната диета" на тези животни, включваща основно мазнини и месо от тюлени, датира от векове и ги излага на опасност от невъзможност за приспособяване.

Възможна еволюция за вида е кръстосването с мечки гризли, като вече са документирани подобни възпроизводства, отбелязват изследователите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Наука