Астмата не утежнява протичането на заболяването от COVID-19

Здраве Добави коментар

Бронхиалната астма не утежнява заболяването от Ковид-19, напротив, тя може да облекчи протичането му, заяви главният пулмолог на Министерството на здравеопазването на Русия Сергей Авдеев, цитиран от ТАСС.

© engin akyurt

По неговите думи няма никаква опасност за пациенти с подобна диагноза да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.

"Според получените досега данни астмата не утежнява прогнозата за протичането на COVID-19", заяви Авдеев. Напротив, заболяването при наличие на бронхиална астма преминава малко по-леко и това е парадокс."

За него съществуват съответните хипотези. Възможно е да са изменени експресиите на рецепторите на болните от астма, чрез които вирусът прониква в клетката. Другата вероятност е лекарствената терапия и инхалацията на глюкокортикостероиди. Възможна е и влажността на дихателните пътища също да действа като защитен фактор срещу вирусната инфекция.

"Като говорим за инхалационните глюкокортикостероиди, които се явяват основна терапия срещу астмата, не можем да отминем факта, че действат като протективен фактор срещу COVID-19", заяви специалистът.

Авдеев изтъкна, че няма съществени противопоказания за ваксинирането на болни от бронхиална астма срещу COVID-19. Възможна е единствено алергична реакция към полиетиленгликола

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #covid-19 #коронавирус