Археолози идентифицираха най-ранните известни бижута

Любопитно Добави коментар

Археолози идентифицираха най-ранните известни бижута - раковини на 150 000 години, открити в мароканска пещера, съобщи в. "Дейли мейл".

© Hulki Okan Tabak

Продупчените черупки може да са носени като обеци или огърлица.

Общо 33 такива раковини са открити от 2014 до 2018 г. в пещерата Бизмун на 15 км от гр. Есауира. Датирани са на 142 000 до 150 000 години. Сред открилите ги специалисти са археолози от университета на Аризона.

Това е най-ранното известно свидетелство за форма на невербална човешка комуникация, насочваща към начало на когнитивни умения, каза ръководителят на изследването Стивън Кюн. Раковините показват, че човешкото умение да се казват неща за себе си чрез бижута и други украшения започва много по-рано, отколкото мислеха специалистите досега.

Древните мъниста са от морски охлюви. Всяко е с диаметър около 1 см. Дупките в центъра, както и други следи от износване, показват, че са нанизвани на връв или са украсявали облекло. Те приличат на много други, намирани в Северна и Южна Африка, но досега най-старите бяха на 130 000 години.

Древните мъниста от Северна Африка се свързват с атерийската култура от средния палеолит. Представителите й са ловували газели и други диви животни, дори носорози.

Възможно е мънистата да са били средство за идентификация на принадлежност към племе или район.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър