Антитела от лама отслабват опасните варианти на новия коронавирус при тестове

Здраве Добави коментар

Антитела от лама скоро могат да се включат в глобалната битка срещу пандемията от Ковид-19, ако резултатите от клиничните тестове на белгийски биомедицински стартъп бъдат потвърдени, съобщи Ройтерс.

© Sébastien Goldberg

Изследователи от VIB-UGent Център за медицинска биотехнология в Гент, Белгия съобщиха, че антитела, извлечени от лама, са успели да ограничат силата на коронавирусната инфекция, причинена включително и от разновидностите на новия коронавирус, при лабораторни тестове.

Технологията, която би допълнила ваксините срещу Ковид-19, като защитава хората с по-слаба имунна система и се използва при терапия на заразени хоспитализирани, има потенциал да промени ситуацията в борбата с пандемията, каза Доминик Терсаго, главен медицински директор на компанията "ЕкзеВир" към центъра в Гент.

Антителата на лама на име Уинтър, които били с необичайно дребни размери, могат да се свързват с конкретна част от шиповидния протеин на коронавируса и "засега не наблюдаваме много мутации в зоната около това място на свързване", каза тя.

Освен това антителата демонстрирали "висока неутрализираща активност" срещу силно инфекциозния вариант Делта на новия коронавирус.

Учените очакват резултатите от клинични тестове върху здрави доброволци, започнали миналата седмица в партньорство с белгийската фармацевтична компания UCB заедно с изследванията върху хоспитализирани пациенти, да покажат подобна ефективност.

Антителата на ламите са по-малки, по-стабилни, по-лесно се възпроизвеждат и са по-универсални от тези при други бозайници, обясни ръководителят на белгийския стартъп Ксавие Саленс.

Изследванията са продължение върху изучаването на антителата на лама от 2016 г. за противодействие на коронавирусите на ТОРС и близкоизточния респираторен синдром.

Ламата Уинтър, чиито антитела са използвани в тестовете и могат да се възпроизвеждат лабораторно, е пенсионирана в частен развлекателен парк в Генк.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус