Американски учени откриха особености в характера на катериците

Любопитно Добави коментар

Катериците имат специфични особености в характерите си подобно на хората, установиха американски учени, цитирани от Сайънс алърт.

© Atakan Narman

Специалистите изследвали три години поведението на златисти катерици (Callospermophilus lateralis), които обитават Скалистите планини в САЩ. Проучването показва, че животните от вида имат четири основни черти - смелост, агресивност, готовност за действие и общителност.

Катериците, които са по-смели, например, се движат по-бързо и са склонни да обхождат по-големи райони, дори и непознати, в сравнение с по-срамежливите.

Определянето на чертите в характера на животните е много сложно и изисква събиране на голямо количество данни.

Златистите катерици били подложени на четири вида теста.

При първия гризачите са поставени на открито в кутии с изрязани дупки и линии. Анализирани се реакциите им към случващото се навън и поведението им към отворите. По този начин се определят активността им и интересът им към новото и непознатото.

При втория тест в кутията е поставено огледало. Учените наблюдават как гризачите реагират на "друг" представител от своя вид (катериците не могат да се разпознаят в отраженията си). Това дава информация колко са социални, но и агресивни.

При третото изследване експертите тихо и бавно се приближават към животните в природата, за да видят колко време ще им е необходимо, за да избягат. Това е популярен начин за установяване на степента на срамежливост.

При последния тест гризачите са хванати в капан, който не ги наранява физически, но показва степента, до която могат да запазят спокойствие в ситуация на опасност.

Изследователите установяват, че катериците са склонни да проявяват голяма смелост, особено по-активните от тях. Те обикалят по-отдалечени от дома им райони в сравнение с тези, които са по-срамежливи и по-малко активни. По-смелите гризачи редовно излизат в по-рискови зони, сочат данните от проучването.

Оказва се, че златистите катерици са и доста социални животни.

Проучването е публикувано в специализираното издание "Енимъл бихейвиър".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър