Рекордни концентрации на парникови газове през 2020-а

Любопитно Добави коментар

Концентрациите на въглероден диоксид са достигнали рекордни равнища миналата година, като годишният темп на растеж е надвишил средните показатели за последното десетилетие, съобщи днес Световната метеорологична организация на ООН (СМО-WMO), цитирана от световните агенции.

© Thijs Stoop

Заради икономическия спад , причинен от пандемията от Ковид-19, новите емисии са се понижили с 5,6 процента миналата година. Според специализираната агенция на ООН обаче това не е оказало забележим ефект върху концентрацията на съществуващите парникови газове в атмосферата или върху темпа им на растеж, съобщи ДПА.

Тази информация се появява, когато световните лидери се подготвят да се съберат в неделя в шотландския град Глазгоу за началото на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в опит да се споразумеят за значими действия, които да ограничат глобалните емисии.

При темпа, с който нарастват концентрациите на парникови газове, повишението на температурите в края на века ще надвишава значително целите от Парижкото споразумение от 2015 година за 1,5 до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Много далеч сме от целта, предупреди генералният секретар на СMO Петери Таалас, цитиран от Франс прес, по повод публикуването на годишния бюлетин за парниковите газове.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър