60% от хоспитализираните с Covid-19 изпитват един от тези симптоми

Здраве Добави коментар

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с Covid-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване.

© Robin Higgins, Pixabay

Най-често преболедувалите се оплакват от умора, болки в мускулите и ставите, затруднено дишане, проблеми със съня, установи френско изследване, цитирано от АФП.

Резултатите бяха публикувани от сп. "Клиникал майкробайолъджи енд инфекшън". Изследването е проведено сред 1137 души от специалисти от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания ИНСЕРМ.

Една четвърт от пациентите се оплакват от "три и повече симптома" шест месеца след инфекцията. При 2 на сто от изследваните се наложило отново да бъдат настанени за болнично лечение.

Учените са наблюдавали "връзка между първоначалната тежест на болестта и дълготрайността при изявата на симптомите". Наличието на поне три симптома шест месеца след заразяване е "по-обичайна при хора, чието заболяване е наложило престой в интензивно отделение в сравнение с пациенти, които са били хоспитализирани в общи отделения и с повечето пациенти със симптоми", посочват авторите на изследването.

125 души от обхванатите от изследването не са били в състояние да се върнат на работа шест месеца след преболедуването.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #covid-19