24 ноември: Почитаме Св. Екатерина, кой празнува имен ден

Свежо Добави коментар

На 24 ноември църквата почита Света великомъченица Екатерина - покровителка на майките. Имен ден на 24 ноември празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Тина и Тинка.

© Pixabay

На тази дата се чества денят на св. Екатерина. Тя живяла в края на III в. в Александрия. Произхождала от знатен род, била неземно красива и невероятно умна. Съвсем малка изучила модерните за времето си медицина и философия. Загинала едва на 18 години заради християнската си вяра.

Народни вярвания и обичаи

В българските традиции този празник е познат като Катерининден. Посветен е на св. великомъченица Екатерина, която умеела да цери страшните в миналото болести бяс и шарка, затова и ритуалите, които се извършват, са за здраве.

Според обичая рано сутринта стопанката на дома, която задължително трябва да бъде „чиста“, т. е. да не е в месечния си цикъл, замесва пшеничено тесто с „мълчана“ вода. От нея изпича бяла пита, намазва я с мед и я раздава.

В някои краища се месят нечетен брой питки, нашарени с вретено и намазани с мед, рачел, петмез и се поднасят на съседите.

 • В Пловдивския край се вярва, че Света Катерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".
 • В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.
 • В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките.
ИМЕН ДЕН НА 24 НОЕМВРИ ПРАЗНУВАТ: Екатерина, Катерина, Катя, Катина, Тина и Тинка.
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ да проверите ХОРОСКОПА СИ ЗА ДЕНЯ

Как да си направите Питка с мед за Катерининден

Нужни са ви:

 • 1/2 кг брашно
 • 2 супени лъжица мед (1 лъж. за тестото и 1 за намазване на питката)
 • 1/2 чаена лъжичка сода бикарабонат
 • 1/2 супена лъжица оцет
 • 1 и 1/2 чаена чаша вода

Начин на приготвяне:

 1. В дълбока купа пресейте брашното и в средата му направете кладенче.
 2. Смесете оцета и содата бикарбонат и сипете в брашното.
 3. Във водата разтворете меда замесете средно твърдо тесто.
 4. Оформете го на топка и оставете да престои на студено около 30 минути.
 5. Разстелете тестото в набрашнена тава.
 6. Сложете питката да се пече в умерена фурна, докато отгоре стане златиста, а страничните части леко покафенеят.
 7. Извадете и като позастине намажете с мед.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър