2020 е сред трите най-топли години, регистрирани някога

Любопитно Добави коментар

Пандемията не можа да предотврати 2020 година да се нареди сред трите най-топли години, регистрирани някога , откакто се водят наблюдения, предадоха световните агенции.

Те цитират доклад на Световната метеорологична организация, която констатира, че Covid-19 нанесе щети на световната икономика в краткосрочен план и намали емисиите от въглероден диоксид. Но атмосферните концентрации на парникови газове са продължили да растат.

Както прогнозираше агенцията през декември, 2020 е била сред трите най-топли. Ако тенденцията продължи, средните глобални концентрации на CO2 могат да достигна 414 частици на милион, дори и повече, през настоящата година. През 2019 те бяха 410 частици на милион. Това число е с 148 процента над прединдустриалните нива, които обхващат периода 1850-1900 г.

Две хиляди и шестнайста година беше най-топлата година, а нивата през 2019 и 2020 г. бяха толкова близки, така че бе трудно да се определи коя е била по-топла, споделиха специалисти от метеорологичната организация.

Повишените концентрации от метан също предизвикват тревога, като техният ръст се оценява на 260 процента. А нивата на азотен оксид са скочили със 123 процента. Генералният секретар на Международната метеорологична организация Петери Талас заяви, че докладът отново потвърждава, че климатичните промени продължават, независимо от взетите мерки, и тази негативна тенденция ще продължи с десетилетия. Светът трябва да бъде готов да се сблъска с екстремни климатични събития, които могат да убият милиони хора по света и да нанесат значителни материални щети, каза в заключение Талас.

"Времето бързо изтича, за да можем да постигнем целите на Парижката конференция, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Нужно е да направим повече, по-бързо и то сега".

Учените твърдят, че температурите не трябва да се повишат с повече от 1,5 градуса по Целзий до края на на столетието, за да се избегнат катастрофални събития ,според Парижкото споразумение. През 2020 година средните температури са били с 1,2 градуса по-високи, в сравнение с прединдустриалната епоха. Десетилетието от 2011 до 2020 година се оказа най-горещото. Въглеродните емисии трябва да се намалят с 45 процента до 2030 година спрямо нивата от 2010 година, за да се постигнат набелязаните цели, припомнят агенциите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Глобално затопляне