5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
здраве качественият и дълготраен сън сваля излишни килограми Канадското списание Canadian Medical Association Journal публикува резултатите от изследване, които са категорични: качественият и дълготраен сън е необходимо условие за свалянето на излишни килограми и трябва да се препоръчва от лекарите заедно с физическите упражнения и необходимата диета. Според учените именно недоспиването се превръща в стимул за консумация на повече храна и повишава дейността на хормоните, регулиращи апетита.

По време на изследването бил направен експеримент с две групи доброволци, страдащи от затлъстяване. Участниците в едната от тях спели по пет часа и половина дневно, а в другата - с три часа по-дълго. Опитът продължил две седмици, а през това време теглото на доброволците от втората група намалявало с 60% повече, отколкото при тези от първата група.

"Решението на проблема с наднорменото тегло не бива да се свежда само до травиалното "яжте по-малко, движете се повече" - твърдят д-р Жан-Филип Чапу (Jean-Philippe Chaput) от Children's Hospital of Eastern Ontario Research Institute в Отава и д-р Анжело Тремблай (Angelo Tremblay) от Университета Лавал в Квебек. - Натрупаните доказателства сочат, че не бива да пренебрегваме дълготрайния и качествен сън в препоръките си към хората, страдащи от затлъстяване. Сънят трябва да се разглежда като важна част от пакета "здравословен начин на живот", в който традиционно влизат само рационалното хранене и физическата активност."

Добавете коментар

Защитен код
Обнови