5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве музика и човешки мозък 2013Музика, музика, отвсякъде се чува музика. Броят на жанровете е огромен, а на изпълнителите - още повече. Дали те са толкова различни и от гледна точка на неврофизиологията? Може би за човешкия мозък музиката не е нищо повече от шум? Скандинавски учени са решили да проверят това и са стигнали до интересни изводи.

Използвайки най-нови методи за диагностика, специалистите успяват да открият кои участъци от мозъка се активират при слушане на музика. В изследването участват доброволци, на които е била предлагана за слушане музика, изпълнявана от най-различни музиканти - от Антонио Вивалди до "Бийтълс". През това време учените оценяват мозъчната активност с помощта на функционална магнитно-резонансна томография. След това те анализират връзката между тази активност и особеностите на предлаганата музика (тембър, тоналност, наличие или липса на вокал). Става ясно, че мелодиите със сходни характеристики задействат едни и същи участъци в мозъка. Активират се първичната слухова и двигателната кора, както и лимбичната система, която отговаря за емоциите. Тоест задействат се най-вече мозъчни участъци, които обикновено отговарят за самооценката и естетическите решения.

Далеч по-интересно е обаче друго откритие - оказва се, че вокалната и инструменталната музика се възприемат по различен начин от мозъка. А наличието на текст в песента води до преразпределение на активността в отделните полукълба: докато в лявото се "обработва" текстът, с всички останали аспекти на музиката се занимава дясната мозъчна половина. И в миналото неврофизиолозите предполагаха, че нещата стоят точно така, но феноменът едва сега е нагледно доказан. Кой обаче е по-полезен за мозъка - Бетовен или модерният рап, учените тепърва ще трябва да се произнесат.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови