5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
вкусно баница с късметиПродукти: за 1 баница

1 кг брашно
250 г краве масло
400 г натрошено сирене
5 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
паричка и дрянови клончета

Начин на приготвяне:

От брашното, солта и 2 ч.ч. топла вода се замесва тесто. Разделя се на шест равни части, от които се разточват тънки кори. Всяка се намазва с предварително разтопено масло. Краищата на корите се завиват към центъра, докато се получи топка.
Яйцата се разбиват и към тях се добавя сиренето. Содата се разтваря в киселото мляко, докато шупне и се прибавя към яйчната смес.
От дрянови клонки се отчупват връхчетата с пъпките, като се подбират така, че всички да са с различна форма. На лист се рисува всяко дренче и срещу него се написва какъв късмет ще донесе на притежателя си.
След като престоят 30 минути с мазнината, тестените топки отново се разточват на тънки кори с големината на тавата.
Тавата се намазва добре с 2 с.л. от маслото. Поставя се първата кора, намазва се с масло и отгоре равномерно се разпределя 1/5 от плънката. Така се подреждат и останалите кори, като след третата се поставят късметите на равно разстояние един от друг. Последната кора се намазва обилно с масло.
Баницата се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна около 50 минути. След като изстине се нарязва така, че във всяко парче да има късмет.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови