5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

po_jicata_1Романтична клетка за птици, ретро автомобил и цяла менажерия. В ръцете на Анатоли Толев обикновената тел приема най-изненадващи форми.

Повечето от творците, които изработват нещо с ръцете си, не са словоохотливи и Анатоли Толев не прави изключение. Като че ли предметите, които са сътворили, трябва да изкажат всичко и думите са безполезни. Къде-къде по-лесно е да хванеш телта и да я огъваш, следвайки фантазията си, отколкото да говориш за това...

Нищо общо с навитата на кълба арматурна тел, която се продава в строителните магазини. Дори не мислиш за металната жица като материал, защото възприемаш само обема и играта с познатите форми. Бръмбар, паяк, жираф, детска количка, колело, Порше... “Всичко започна с един бръмбар, който направих в академията” - засмива се Анатоли. Колегите го харесаха, но май преподавателите не...” Той завършва специалност метал в Художествената академия през 2003 г.po_jicata2.php “Интересно ми стана, имах възможност да правя нещата вкъщи - затова поне нямаш нужда от ателие. А пък и тел - много, по-дебела, по-тънка. Мога да импровизирам колкото искам.” Някои фигури Анатоли рисува, преди да започне да огъва метала, други прави на един дъх. Отначало изработва детайлите от по-дебела тел и после ги свързва с тънка. След това пробва друга техника - огъва в непрекъсната линия една тел, докато завърши формата. Така се получават декоративни фигурки с лек шарж - изглеждат като обемни скици. “Когато започна да изграждам обема, самият материал подсказва накъде да го огъвам - телта има характер... Две-три тънки телчици, когато са различно закалени, тръгват по различен начин” - обяснява Анатоли. Според него по фигурата, която се получава накрая, може да се разбере дали е бил спокоен или напрегнат, когато я е правил... Честно казано, аз не мога да стигна до това прозрение, пък и за човека, който гледа предметите, това едва ли е необходимо... Достатъчно е, че са приятни и интересни - и като подарък, и за декорация в интериора. Питам го колко метра от тази обикновена кофражна тел и колко време са необходими, за да се направи колело “като истинско” . Или модел на Порше, в който въртенето на волана задвижва и колелата. “Много повече, отколкото изглежда” - казва авторът. “Понякога цяла седмица, при колите трябва да се изчисти всичко, за да не се натрупват много линии.

po_jicata_3Това е форма, която се гледа от всички страни и ако се изпусне моментът с композиране на детайлите, всичко се проваля.” Изглежда, че Анатоли не бърза заникъде и обича да обмисля нещата, преди да започне работа. Иска предметите му да предизвикват усмивка и да носят настроение - може би затова сред тях има и жираф, и паяк, който се поклаща на телените си крака, и елени... Сега, когато вижда, че неговите телени фигури се харесват и купуват, вече се замисля и как би стояла определена форма в интериора. В началото ги боядисва, но с галеристката от Testa установяват, че се харесват повече фигурките с естествен цвят на метала. “Но това не е важно, едва ли интересува някого - усмихва се авторът. Важна е фантазията!” Телените фантазии на Анатоли Толев можете да откриете в Testa.

източник: http://www.bravacasa.bg/

Добавете коментар

Защитен код
Обнови