5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

imagesУмението да се рисува върху най-горния слой на кафето е истинско изкуство, което става все по-популярно по света, а вече и у нас. То може да се получи при свободното изсипване на определена смес в чаша, както и при допълнителното прибавяне на шоколад или мляко. Лате означава фино, нежно, леко, кадифено кафе. На италиански език „кафе лате“ означава „кафе с мляко“.

Най-често срещаната форма на лате е известна като "Розета" и наподобява вида на цветето.  Това обикновено се прави чрез накланяне на чашата в едната посока. Тъй като млякото се излива направо в чашата, пяната се концентрира от едната страна (поради наклон).

Малко история

Латето се появява за пръв път в Италия между XIX и XX век. Първоначално е представлявало късо италианско кремообразно еспресо и мляко в съотношение 1:10.  В Италия латето е традиционна вечерна и есенна напитка, която се сервира в чаши с обем около 300 мл. По целия свят латето се приготвя със сироп – карамелов, бананов, шоколадов и се поднася в комбинация от различни слоеве. Лате арт професионалистите освен перфектна техника трябва да притежават и голяма доза въображение. Едно от най-важните условия за да се получи хубава рисунка върху кафето, е добрия каймак, с много пяна и без балончета.

 

184680482_e8bc067f12 231

fw-coffee-art7 latteart2

latte_art

 

Източник: voxos.net

Добавете коментар

Защитен код
Обнови